Инициативата прави чудеса по време на продажба

В този ред на мисли, причините тази сентенция да е вярна се дължат на не едно и две неща.

Инженерите са добри продавачи, защото работят в един процес и мислят над хода на събитията. Те умеят да проследяват продуктите от идеята и дизайна, чак до производствената фаза. Тези хора са способни да разбират присъщите, скрити детайли, където се корени проблема и бавно и внимателно да следват динамиката за решаване на всеки казус.

Инженерите знаят, че А трябва да е на лице и да бъде свършено както трябва, за да се получи и Б, преди да е станало В. Преди да се достигне до крайната цел В всички предходни стъпки, трябва да са изминати – А и Б.

Когато говорим за процес на продажби, вземаме под внимание начало, започващо с диалог и приключваме не с подписване на поръчка за покупка, а намиране на крайно решение.И докато някои консервативни начини на мислене в процеса около продажбите са: „Клиента определя кога, какво и колко“, то модерният начин на креативно и гъвкаво мислене е: „Аз и Клиента решаваме кога, какво и колко“.

Предистория

Всичко започнало с инициативата, която може да победи всичко, а историята разказва за вицепрезидента на британска пивоварна, който бил в командировка в Южна Америка. Той получил факс, в който била насрочена среща в Ямайка. Срещата трябвало да се проведе между местен износител на унгарски ром и екип на британската пивоварна.

Проблем се оказало, че няма подходяща визита за посещение на Ямайка и още на летището властите направили проблем, след като открили в багажа му служебни вещи. Продължавайки да твърди, че визитата е единствено с цел туризъм и почивка, вицепрезидента на пивоварната трябвало да прекара няколко дни, подвизавайки се като турист и под зоркото око на полицай.

В последната вечер преди отпътуването си той успял да организира среща с местен износител на унгарски ром в градината на бар с голям басейн. Барът бил разположен в средата на басейна и всеки гост, трябвало да се потопи във водата, за да е посетител на заведението. Наложило се полицаят да остане навън, а през това време бизнесменът се срещнал по бермуди с шефът на компанията за ром и неговата секретарка, които също били по бански и туристически вид.

Инициативата може да победи всичката бюрокрация и щуротии, на които са способни онези, които се опитват да…